Olympische Spelen 1940

// november 8th, 2013 // Carolien van Welij * BLOG

Olympische Spelen 1940

Mijn overgrootvader heeft aan het eind van de negentiende eeuw als marine-officier in Soerabaja gewoond.

Het krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek (kranten.kb.nl) helpt mij zijn Indische stappen te volgen. In het Bataviaasch Nieuwsblad van 1898 lees ik dat het hem na drie jaar ‘vergund was wegens ziekte te repatrieeren’.

Als hij gepensioneerd is, maakt hij nog één reis naar de Oost. Hij wil zijn vrouw Indië laten zien, de geboorte van zijn kleinkind op Java meemaken en daarna door naar de Olympische Spelen in Japan. Hij was een scherpschutter.

Mijn overgrootvader was er op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. De Tweede Wereldoorlog brak uit. De Olympische Spelen werden afgelast. De Japanners ontdekten zijn kisten met geweren en pistolen en verdachten hem van spionagepraktijken. De Indië-reis eindigde voor hem in het mannenkamp en hij kwam niet meer terug.

Leave a Reply